Faq / school

Moet ik rekening houden met mijn epilepsie op vlak van mijn studiekeuze?

De richting die je volgt in het secundair onderwijs, zeker in het beroeps- en technisch onderwijs, bepaalt mee welk beroep je later zal uitoefenen. Een deel van de jongeren met epilepsie zullen op volwassen leeftijd aanvalsvrij zijn. Anderen echter zullen nog meer of minder frequent aanvallen vertonen.
Om veiligheidredenen kan de epilepsie jou verhinderen sommige beroepen uit te voeren ( vrachtwagen- of buschauffeur, bedienen van elektrische machines, hoogtewerken, piloot, …). Voor de meeste beroepen echter vormt het hebben van epilepsie geen enkel probleem. Als je vanaf het begin rekening houdt met het hebben van epilepsie, zal je achteraf niet voor onaangename verrassingen staan.
Het lijkt misschien onlogisch, maar we vinden het toch verkeerd om een bepaalde richting in het secundair onderwijs te verbieden voor jongeren. Anderzijds moet je ook wel beseffen dat bepaalde toekomstige beroepen moeilijk zullen liggen als de epilepsie nog actief zou zijn op dat ogenblik.
Je kan best eens samen met je ouders met je school gaan praten, zo kunnen misschien een paar vragen opgelost geraken.

Mag ik meesporten op school?

Als het kriebelt moet je sporten. Sporten is nu eenmaal gezond, ook voor jou! Wel moet je, door jouw epilepsie, rekening houden dat je door een aanval in een gevaarlijke situatie kan terecht komen. Bijvoorbeeld bij het zwemmen laat je je het beste begeleiden door iemand die jou uit het water kan halen indien je een aanval krijgt.
Fietsen kan perfect als je op een veilige plaats rijdt, buiten het drukke verkeer. Een helm is voor iedereen nuttig en kan jouw hoofd ook goed beschermen in geval van een aanval tijdens het fietsen. Epilepsie hoeft je dus niet tegen te houden om te sporten, zeker niet indien je rekening houdt met deze kleine voorzorgmaatregelen.
Alleen sporten zoals speleologie, bergbeklimmen, watersporten, diepzeeduiken,… zijn af te raden want in deze omstandigheden een aanval krijgen zou wel zeer gevaarlijk kunnen zijn voor jou én je sportvrienden. Hoe beter de epilepsie onder controle is, hoe veiliger natuurlijk sport is voor een jongere met epilepsie.

Vertel ik mijn medestudenten dat ik epilepsie heb?

Je beslist natuurlijk zelf of je aan de medestudenten vertelt dat je epilepsie hebt of niet.
Je kan wel best vertellen tegen jouw goede vrienden dat je epilepsie hebt. Op deze manier zijn ze op de hoogte waarmee jij bezig bent en kan je hen ook uitleggen wat epilepsie voor jou betekent. In dat geval kan je hen ook uitleggen wat ze moeten doen in het geval van een epilepsie aanval. Je kan hierdoor ook gerust gesteld zijn omdat je vrienden dan weten hoe te reageren bij een aanval.
Indien je graag hebt dat alle leerlingen op de hoogte zijn, is het belangrijk om hen ook goed te informeren over epilepsie. Dat is misschien moeilijk om dit zelf allemaal te doen. Indien je vertrouwen hebt in één van de leerkrachten kan je dit misschien eerst met haar/hem, je ouders en je goede vrienden eerst bespreken hoe je dit wil aanpakken.
Wees er van bewust dat de maatschappelijke assistenten van de Vlaamse Liga tegen Epilepsie ook altijd in de klas uitleg willen komen geven.